بقایای ابرنواختر n49
اجرام آسمانی نجوم

اجرام آسمانی

تعداد زیادی از انواع مختلف اجرام در فضا وجود دارند، از پرتوهای کیهانی – ذرات زیر اتمی باردار که با سرعت فوق العاده به اطراف می پیچند – تا کهکشان های وسیع و عظیم. با رسانه راه شیری همراه باشید تا به بررسی معروفترین و مهم ترین این اجرام آسمانی بپردازیم.

 

قبل از اینکه به معرفی اجرام آسمانی بپردازیم بهتر است با مفاهیم فضا و جهان آشنا باشید. در مقاله “فضا چیست؟” و “جهان چیست؟” می‌توانید اطلاعات مفیدی در این باره کسب نمایید.

ستارگان پرتعدادترین اجرامی هستند که در واقع می توان دید، زیرا آنها نور خود را ساطع می کنند. بسیاری دیگر از اجرام آسمانی قابل مشاهده یا عمدتاً از ستارگان (کهکشان ها و خوشه های ستاره ای) تشکیل شده اند یا به دلیل بازتاب نور ستاره ها (برای مثال سیارات، قمرها و دنباله دارها) قابل مشاهده هستند. علاوه بر این، اجسام مختلف بسیار کم نور یا کاملاً تاریکی مانند کوتوله های قهوه ای و سیاه چاله ها نیز وجود دارند، اما تشخیص آنها از بسیار سخت تا تقریبا غیرممکن است.

 

اجرام آسمانی

 

ستاره ها

ستاره یک توپ گاز بسیار داغ است که از طریق همجوشی هسته ای هیدروژن (و گاهی اوقات عناصر دیگر) انرژی تولید می کند. همه ستارگان نزدیک بخشی از کهکشان راه شیری هستند که (همانطور که در پایین نشان داده شده است) به صورت نواری در سراسر آسمان شب ظاهر می شود.

 

خوشه ستاره ای

یک خوشه ستاره ای مجموعه بزرگی از ستارگان است که توسط گرانش به یکدیگر متصل شده اند. چندین هزار خوشه ستاره ای در کهکشان ما شناسایی شده‌اند و به دو نوع تقسیم می‌شوند: خوشه‌های کروی (مانند تصویر پایین) و خوشه‌های باز.

خوشه مسیه 13
خوشه مسیه 13

 

کوتوله قهوه ای

کوتوله های قهوه ای “تقریباً ستاره” هستند. آنها از بسیاری از سیارات پرجرم ترند، اما به اندازه کافی برای حفظ همجوشی هسته ای هیدروژن معمولی، مانند ستارگان، جرم ندارند. این تصویر درخشش کم رنگ یک کوتوله قهوه ای را نشان می دهد که به دور ستاره ای شبیه به خورشید می چرخد.

کوتوله قهوه ای HD 19467
کوتوله قهوه ای HD 19467

 

بقایای ستاره

هنگامی که ستارگان غول پیکر می میرند، باقی مانده‌های مختلفی از آنها بر جای می‌ماند که همیشه شامل بقایای فشرده ای از هسته اصلی ستاره است. با این حال، این جسم شبح‌آلود، گاز و بقایای غباری است که از یک ستاره به‌عنوان یک ابرنواختر منفجر می‌شود.

بقایای ابرنواختر n49
بقایای ابرنواختر n49

 

دنباله دار

دنباله‌دارها تکه‌های یخ و سنگی هستند که در دوردست‌های منظومه شمسی می‌چرخند. سپس مواد شیمیایی منجمد در دنباله‌دار تبخیر می‌شوند تا یک سر درخشانو دم‌های بلندی از غبار و گاز ایجاد کنند.

دنباله دار نئووایز
دنباله دار نئووایز

 

سیاره

سیاره یک جرم تقریبا کروی است که به دور یک ستاره می چرخد. می تواند سنگی یا گازی باشد اما با همجوشی هسته ای انرژی تولید نمی کند. تصویر زیر مریخ در منظومه شمسی خودمان است.

سیاره مریخ
سیاره مریخ

 

قمر

قمر هر جسم طبیعی است که به دور سیاره یا جسم دیگری می چرخد. صدها قمر در منظومه شمسی شناسایی شده اند، از جمله این قمر زحل، میماس.

میماس
میماس

 

سحابی

سحابی ها ابرهایی از گاز و غبار در فضای وسیع بین ستاره ها هستند. بسیاری از آنها دارای مناطق تشکیل ستاره هستند. در برخی از آنها، نور ستارگان داغ تازه متولد شده، اتم‌های گاز موجود در سحابی را تحریک می‌کند که باعث انتشار نور در رنگ‌های مختلف می‌شود. نمونه ای از یکی از این اجرام رنگارنگ سحابی کارینا است که در اینجا نشان داده شده است.

سحابی کارینا
سحابی کارینا

 

کهکشان

مجموعه ای از ستاره ها، گاز، غبار، سحابی ها، بقایای ستاره ها، سیارات و اجرام کوچکتر کهکشان نامیده می شود. کهکشانها در چهار نوع اصلی طبقه بندی می‌شوند: مارپیچی، مارپیچی میله‌ای، بیضوی و نامنظم. نمونه‌ای که در این عکس نشان داده شده است یک کهکشان مارپیچ به نام NGC908 است.

کهکشان NGC908
کهکشان NGC908

 

خوشه کهکشانی

کهکشان‌ها به خوشه‌هایی دسته‌بندی می‌شوند که خود در مجموعه‌های بزرگ‌تری به نام ابرخوشه‌ها جمع می‌شوند. این خوشه کهکشانی، آبل 2744 یا خوشه پاندورا، شامل صدها کهکشان است. شناخته شده است که کل خوشه در دریای وسیعی از ماده تاریک غوطه ور شده است.

خوشه کهکشانی پاندورا
خوشه کهکشانی پاندورا

 

 

فهرست اجرام آسمانی بسیار بلند است اما سعی کردیم در این مطلب به صورت کوتاه به معرفی چند جرم آسمانی مهم و معروف بپردازیم. در آینده نیز در مورد اجرام آسمانی دیگر مانند سیاه چاله ها، غول و ابرغول سرخ و …. در مطالبی جدا و به صورت مفصل صحبت خواهیم کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *